Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Νέος ΚΟΚ & νέο point-system: σε ισχύ από τις 3 Ιουνίου

Νέος ΚΟΚ & νέο point-system: σε ισχύ από τις 3 Ιουνίου
Έξι επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή παραβάσεις του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αποτελούν πλέον αιτία αφαίρεσης του διπλώματος των οδηγών. Στο εξής, για την αφαίρεση μιας άδειας οδήγησης, θα αρκεί ο κάτοχός της να υποπέσει στην ίδια σοβαρή παράβαση δύο φορές μέσα στο ίδιο έτος.

Με το αναθεωρημένο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Oδηγών (ή πιο απλά, point system), οι οδηγοί θα χάνουν ευκολότερα το δίπλωμά τους, ενώ θα καλούνται να πληρώσουν και ακριβά πρόστιμα χάρις στο νέο Κώδικα Oδικής Κυκλοφορίας, που θα τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιουνίου. Mε το νέο point system αυξάνονται οι βαθμοί των επικίνδυνων παραβάσεων. Θα είναι αρκετές πλέον τρεις σημαντικές παραβάσεις για να αφαιρεθεί το δίπλωμα ενός οδηγού, με δεδομένο ότι σε πολλές από αυτές οι βαθμοί έχουν αυξηθεί στους εννέα.

Oι έξι παραβάσεις του νέου point system, που θεωρούνται οι σοβαρότερες για την πρόκληση ατυχήματος και έχουν τους περισσότερους βαθμούς, είναι οι εξής: οδήγηση με την επήρεια αλκοόλ (5-9 βαθμοί), παραβίαση STOP και παραχώρησης προτεραιότητας (9 βαθμοί), παραβίαση ερυθρού σηματοδότη (9 βαθμοί), οδήγηση για εντυπωσιασμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων (9 βαθμοί), παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων(9 βαθμοί) και αναστροφή κίνησης ή οπισθοπορεία σε αυτοκινητόδρομο ή σήραγγα (9 βαθμοί).

Ανάμεσα στις νέες παραβάσεις που εισάγονται στο point system συμπεριλαμβάνεται και η μη συμμόρφωση με τις υποδείξεις του τροχονόμου, για την οποία θεσπίζεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ και τρεις βαθμοί ποινής, καθώς και η αντικανονική συμπεριφορά οδηγού στους άλλους οδηγούς στο δρόμο, για την οποία προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ και τρεις βαθμοί ποινής.

Με βάση το νέο point system, οι άδειες αφαιρούνται για έξι μήνες, ενώ οι κάτοχοί τους δίνουν πάλι εξετάσεις για την ανώτερη κατηγορία διπλώματος που κατείχαν, έχοντας παρακολουθήσει το 50% των πρακτικών μαθημάτων.

Οι ποινές παραγράφονται μετά την παρέλευση τριών χρόνων για τους ερασιτέχνες και δύο χρόνων για τους επαγγελματίες οδηγούς.

Ο αναθεωρημένος Κώδικας Oδικής Κυκλοφορίας καταργεί τη δυνατότητα πρόωρης επιστροφής πινακίδων.

Με το νέο σύστημα, οι βαθμοί ποινής καταχωρούνται αυτόματα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις κλήσεις της Τροχαίας, από το 2002 μέχρι και σήμερα οι βαθμολογικές ποινές για 2.400.000 παραβάσεις δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα, που σημαίνει ότι δεν έχουν επιβληθεί και οι αντίστοιχες ποινές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου