Νεκρός ο Μπιν Λάντεν



Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν και η σορός του είναι στην κατοχή των Αμερικανών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την Κυριακή επιχείρηση κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, κατά την οποία σκοτώθηκε ο επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, επισημαίνοντας ότι ο θάνατός του σηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής επίτευγμα των ΗΠΑ στη μάχη τους εναντίον της αλ Κάιντα.

Ο Μπιν Λάντεν κρυβόταν σε μία έπαυλη κοντά σε μία πακιστανική στρατιωτική ακαδημία που απείχε λιγότερο από δύο ώρες από την πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ όταν σκοτώθηκε σε επιχείρηση υπό την ηγεσία της CIA που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ. Ένας φωτορεπόρτερ του Ρόιτερς που βρισκόταν στην πόλη Αμποταμπάντ, βόρεια του Ισλαμαμπάντ, δήλωσε ότι η αστυνομία είχε κλείσει το δρόμο που οδηγούσε στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η νυχτερινή επιχείρηση στο συγκρότημα που βρισκόταν ο Μπιν Λάντεν. «Μετά τα μεσάνυχτα, πολλοί άνδρες της ομάδας κρούσης περικύκλωσαν το συγκρότημα. Τρία ελικόπτερα πετούσαν από πάνω. Ξαφνικά κάποιοι από το έδαφος πυροβόλησαν εναντίον των ελικοπτέρων», δήλωσε ο Ναρί Χαν, ένας κάτοικος. «Σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών και στη συνέχεια είδα ένα από τα ελικόπτερα να συντρίβεται», πρόσθεσε ο Χαν που παρακολουθούσε την επιχείρηση από την ταράτσα του σπιτιού του.

Ανώτεροι πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν από τη μεριά τους ότι στην επιχείρηση, η οποία διεξήχθη γύρω στις 1:30 τοπική ώρα, πήραν μέρος ελικόπτερα αλλά και στρατιώτες στο έδαφος. Ένα πακιστανικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στην Αμποταμπάντ, προκαλώντας το θάνατο ενός από τους επιβαίνοντες και τον τραυματισμό ακόμη δύο, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η συντριβή συνδέεται με το θάνατο του Μπιν Λάντεν, όμως αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί πριν από τη συντριβή του ελικοπτέρου.

Πάντως, το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αλ Κάιντα ζούσε πολυτελώς όχι μακριά από το Ισλαμαμπάντ μπορεί να εγείρει ερωτήματα για το Πακιστάν. «Για ένα διάστημα θα υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ισλαμαμπάντ, διότι ο Μπιν Λάντεν φαίνεται ότι ζούσε κοντά στο Ισλαμαμπάντ», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Ομτιάζ Γκουλ. Παρόλα αυτά ο αμυντικός αναλυτής και πρώην στρατηγός Ταλάτ Μασούντ επεσήμανε ότι το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε κοινή αμερικανική και πακιστανική επιχείρηση θα περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες στην εικόνα του Πακιστάν. «Το Πακιστάν έχει κατά πάσα πιθανότητα συμβάλει σε αυτή (την επιχείρηση) και μπορεί να λάβει τα εύσημα για αυτήν».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Experss 24/7 μετέδωσε μία εικόνα που, σύμφωνα με το ίδιο, ήταν το πτώμα του Μπιν Λάντεν, ο οποίος είχε δεχθεί μία σφαίρα στο κεφάλι. Και τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλουν εικόνες του παραμορφωμένου προσώπου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, χωρίς να είναι σε θέση να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητά τους. «Η φωτογραφία του πτώματος του Οσάμα Μπιν Λάντεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Δεν έχει πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά της», δήλωσε ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Geo TV, του μεγαλύτερου πακιστανικού ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρόσωπο του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι απολύτως αναγνωρίσιμο. Στις φωτογραφίες φαίνονται κοντά μαλλιά, τραύμα στο αριστερό μάτι και στο μέτωπο. Τα μάγουλα καλύπτονται από πυκνή γενειάδα.

Η σορός του ηγέτη της Αλ Κάιντα μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν μετά τον θάνατό του στο Πακιστάν και ποντίσθηκε στη θάλασσα, σύμφωνα με πληροφορία που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times και μεταδόθηκε από τα δίκτυα CNN και MSNBC.  Ο τόπος και οι συνθήκες δεν έχουν γίνει γνωστοί. «Δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το σώμα του έτυχε της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα», είχε προηγουμένως δηλώσει αμερικανός αξιωματούχος. Το σώμα ενός μουσουλμάνου νεκρού πρέπει να πλυθεί από άνδρες μουσουλμάνους και να ταφεί το συντομότερο δυνατόν, συνήθως τις πρώτες 24 ώρες μετά τον θάνατο. Λευκό σάβανο καλύπτει το σώμα, το οποίο είτε ενταφιάζεται, είτε ποντίζεται.

Τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν επίσης εικόνες ενός φλεγόμενου κτιρίου, που παρουσιάζεται ως η κατοικία που στέγαζε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Η περιοχή έχει αποκλεισθεί από τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του Πακιστάν και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από αυτήν.

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν τεστ DNA στο πτώμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν και χρησιμοποιούν τεχνικές αναγνώρισης των χαρακτηριστικών του προσώπου του. Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, τα αποτελέσματα των τεστ θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες. Ο Μπιν Λάντεν αναγνωρίσθηκε από την ομάδα κρούσης που πραγματοποίησε την επιχείρηση, αντιστάθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών και πυροβολήθηκε στο κεφάλι, δήλωσε ο μη κατονομαζόμενος αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η ομάδα κρούσης βρισκόταν στον τόπο της επιχείρησης για διάστημα μικρότερο των 40 λεπτών. Την επιχείρηση παρακολούθησε ζωντανά ο διευθυντής της CIA Λέον Πανέτα και άλλοι αξιωματούχοι στην έδρα της υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. «Όταν επιβεβαιώθηκε ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, οι αξιωματούχοι της CIA ξέσπασαν σε χειροκροτήματα», είπε ο αξιωματούχος. Ένας από τους γιους του μπιν Λάντεν, δύο άντρες προφανώς συνεργάτες του και μια γυναίκα σκοτώθηκαν επίσης στη διάρκεια της επιχείρησης. Επίσης τραυματίστηκαν άλλες δύο γυναίκες. Αρκετές γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν μέσα στην κατοικία.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο φωνάζοντας «ΗΠΑ, ΗΠΑ». Το πλήθος τραγούδησε μία άσεμνη εκδοχή του αμερικανικού εθνικού ύμνου, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες τους στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί, φοβούμενες «αντιαμερικανικές επιθέσεις» μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν σε επιχείρηση κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ.

Ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στη διάρκεια μίας «πολύ ευαίσθητης επιχείρησης», χωρίς όμως να μπορέσει να δώσει αμέσως περισσότερες πληροφορίες. «Ναι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σκοτώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της ISI που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για τον τόπο ή τον τρόπο που σκοτώθηκε ο επικεφαλής της αλ Κάιντα. Όταν ρωτήθηκε για το αν η πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών πήρε μέρος στην επιχείρηση δήλωσε: «Ήταν μία επιχείρηση πολύ ευαίσθητης φύσης όσον αφορά τις πληροφορίες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ενημερώσει τις πακιστανικές αρχές για την επιχείρηση εναντίον του Οσάμα Μπιν Λάντεν και δικαιολόγησαν την παραβίαση της πακιστανικής κυριαρχίας λέγοντας πως είχαν «νομική και ηθική υποχρέωση να ενεργήσουν», τόνισε ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. «Δεν ανακοινώσαμε τις πληροφορίες για την κατοικία σε καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του Πακιστάν», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος επικαλούμενος επιχειρησιακούς λόγους. «Από την 11η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ είχαν ξεκαθαρίσει στο Πακιστάν ότι θα καταδιώξουν τον Μπιν Λάντεν όπου και αν βρίσκεται. Το Πακιστάν είχε καταλάβει εδώ και πολύ καιρό ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με την αλ Κάιντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τη νομική και ηθική υποχρέωση να ενεργήσουν με βάση τις πληροφορίες που διέθεταν», πρόσθεσε.

Για τον ίδιο αξιωματούχο, ο θάνατος του Μπιν Λάντεν «αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη στον αγώνα που διεξάγουν οι ΗΠΑ για να αποδιοργανώσουν, εξαρθρώσουν και νικήσουν την αλ Κάιντα». «Πρόκειται για ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα προς την τελική καταστροφή» της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, ακόμα και αν αυτό δεν γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, πρόσθεσε. Ο άνθρωπος που θα πρέπει να τον διαδεχτεί στην αρχηγία της αλ Κάιντα, ο αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι είναι «πολύ λιγότερο χαρισματικός και δεν χαίρει μεγάλου σεβασμού μέσα στην οργάνωση», κατέληξε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε πρόσφατες δηλώσεις της, είχαν επισημάνει τα τελευταία χρόνια ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται στην απομονωμένη περιοχή των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Το συγκρότημα που ζούσε ολοκληρώθηκε πριν από πέντε χρόνια. Είναι καλά προφυλαγμένο με ψηλούς τοίχους και συρματοπλέγματα. Ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος ήταν πρόεδρος όταν σημειώθηκε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, χαιρέτησε την ανακοίνωση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ένα γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «κοσμοϊστορικό».