Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η πρώτη γυναίκα οδηγός στη Σαουδική Αραβία!

Η πρώτη γυναίκα οδηγός στη Σαουδική Αραβία!
Δεν φοβάμαι τη σύλληψη γιατί σκέφτομαι ότι αποτελώ παράδειγμα...

για την κόρη μου και τις φίλες της και ότι εκείνες θα είναι περήφανες για εμένα' λέει η Νάιλα Χαρίρι, η πρώτη γυναίκα που..


τόλμησε να κάτσει στη θέση του οδηγού στη Σαουδική Αραβία.



Δεκάδες άλλες γυναίκες οργανώνονται μέσω Facebook και ετοιμάζονται να πιάσουν το τιμόνι στις 17 Ιουνίου.



Τα 'απαγορεύεται' είναι πολλά για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία. Δεν μπορούν - μεταξύ άλλων - να ψηφίσουν, να πιάσουν δουλειά χωρίς τη συγκατάθεση του 'κηδεμόνα' τους - σύζυγος, πατέρας ή αδελφός -, να συναναστραφούν με άντρες, να βγουν έξω χωρίς να είναι καλυμμένες από την κορφή μέχρι τα νύχια και φυσικά να οδηγήσουν.



Μάλιστα, η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα όπου απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν.



Υπάρχουν πολλές γυναίκες που θεωρούν κάτι τέτοιο απαράδεκτο και ανόητο, ωστόσο η 45χρονη Νάιλα Χαρίρι έκανε αυτή τη γνώμη της πράξη. Εδώ και μερικές ημέρες σύμφωνα με το BBC οδηγεί μόνη στους δρόμους της Τζέντα διακινδυνεύοντας να συλληφθεί και να λοιδορηθεί - χωρίς μέχρι στιγμής να έχει πάντως αντιμετωπίσει πρόβλημα.



Η κ. Χαρίρι - παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών - αναφέρει στο BBC ότι αποφάσισε να πει 'ως εδώ' εμπνεόμενη από τις επαναστάσεις που δόνησαν μουσουλμανικές χώρες. Στην Αίγυπτο μάλιστα, όπου έζησε για κάποιο διάστημα έβγαλε το δίπλωμα οδήγησής της και σε αυτή τη χώρα οδηγούσε για πέντε χρόνια.



Οι υποστηρικτές της άποψης ότι οι γυναίκες δεν έχουν καμία θέση πίσω από το τιμόνι, λένε ότι με τον τρόπο αυτό τιμούν τις γυναίκες και τις απαλλάσσουν από τον κόπο. Η κ. Χαρίρι όμως αυτά τα βρίσκει υποκριτικά.



'Λένε ψέμματα. Είμαστε πάντα στο έλεός τους όταν θέλουμε κάπου να πάμε' αναφέρει. 'Είναι πιο ασφαλές να οδηγούμε μόνες μας από το να παίρνουμε ταξί' προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί ξένοι οδηγοί των οποίων την ικανότητα αμφισβητεί.



Αφού έγινε η αρχή, τώρα δεκάδες γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό. Μία ομάδα γυναικών (Women 2 Drive) άνοιξε σελίδα στο Facebook και καλεί όσες έχουν δίπλωμα να πάρουν το αυτοκίνητο στις 17 Ιουνίου και να βγουν στο δρόμο. Η σελίδα που ονομάζεται 'Θα αρχίσω να οδηγώ στις 17 Ιουνίου' έχει ως τώρα περίπου 2.000 φίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου